Dikuasakan oleh Blogger.

Search

Ahli kumpulan kami

Syalisna.blogspot.com

Nadiah Bt Abd Karim (380076)

Mohd Syariat Bin md Amin (380132)

Siti Qhaliesah Bt Esa (380094)


Profil Syarikat

Foto saya
Sdn Bhd, Johor
Syarikat Fancy Cup Cake ini telah ditubuhkan pada Julai 2010 dan melibatkan pemasaran Cup Cake ke seluruh dunia. Selain itu,pengkhususan kepada pengeluaran cup cake yang berkualiti seRta digemari ramai.

Logo Kami

Logo Kami

2010

Calendar

Untuk Tempahan

Sila hubungi kami di talian
010-7878546

Atau terus ke email kami iaitu
syahputra@gmail.com

Pengikut

Muzik Di hati ku

Halaman

Sabtu, 2 Oktober 2010

Sejarah cupcake


Istilah cupcake pertama kali disebutkan pada tahun 1828 di dalam buku resep Leslie's Penerimaan Eliza. Pada awal abad ke-19, ada dua kegunaan yang lain untuk "nama cawan" kek atau "cupcake". Dalam abad sebelumnya, sebelum loyang muffin yang tersedia secara luas, kuih sering dipanggang di cawan gerabah individu, atau cendawan dan mengambil nama mereka dari cawan mereka panggang masuk Ini adalah penggunaan nama yang sudah berlangsung, dan nama "cupcake" sekarang diberikan kepada setiap kuih kecil yang seukuran sebuah cawan. Nama "kek peri" adalah gambaran hebat ukurannya, yang akan sesuai untuk sebuah pesta kecil peri untuk berkongsi.

Jenis lain dari "cup cake" dipilih bahan kuih yang diukur berdasarkan jumlah, dengan menggunakan cawan bersaiz standard, bukannya ditimbang. . Resepi bahan yang diukur menggunakan cawan bersaiz standard juga boleh dipanggang dalam cawan, namun mereka lebih sering dipanggang dalam tin sebagai lapisan atau roti. Pada tahun-tahun kemudian, ketika penggunaan pengukuran kelantangan tegas didirikan di dapur rumah, resipi ini dikenali sebagai 1234 atau kuih kuih suku, disebut demikian kerana mereka terdiri daripada empat bahan: satu cawan mentega, dua cawan gula, tiga cawan tepung, dan empat telur. Mereka polos kek kuning, agak kurang kaya dan lebih murah berbanding kuih pon, kerana menggunakan sekitar separuh mentega banyak dan telur dibandingkan dengan kuih pon. Nama-nama ini dua kelas utama kuih tersebut dimaksudkan untuk isyarat kaedah untuk tukang roti; "cup cake" menggunakan pengukuran kelantangan, dan "pound cake" menggunakan pengukuran berat.

0 comments:

Catat Ulasan

Terima kasih mengunjungi blog kami

 
 

Designed by: Compartidísimo | Brought to you by Blogger Template Place & Blogger Tutorial
Scrapping elements: Deliciouscraps©